10è mercat de les espècies 2020 | VIRTUAL

Enguany estem de festa. El Mercat de les Espècies d’Argençola fa 10 anys i ho volíem celebrar amb molta gresca i xerinola. Però estem confinats. Com podeu suposar, el Mercat de les Espècies, tal i com el coneixem, no serà possible fer-lo aquest any. Tot i així, no l’hem volgut anul·lar sinó que l’hem adaptat. El farem virtual en streaming

Així que farem un Mercat dedicat a les HERBES DE LA RATAFIA! 

En aquests 10 anys, la Sortida de Reconeixement de Flora ens ha servit per passejar-nos per tot el terme d’Argençola (Carbasí, Contrast, Clariana i Albarells). Les diverses exposicions que ens han guiat pels carrer del poble ens han permès aprofundir en la mostassa, la farigola, el saüc, la menta, el safrà o el ginebró. Les jornades tècniques organitzades juntament amb l’Escola Agrària de Tàrrega han posat ciència. Els tastos de plantes i productes, el dinar o els maridatges han aportat les experiències. Els tallers i l’alquímia de les espècies han regalat el saber fer de les elaboracions. I hem destil·lat llorer, farigola, sàlvia, romaní, espígols o ginebró.

En aquesta desena edició no hi haurà una planta protagonista sinó tot un còctel amb les quals es fa un licor per brindar i tancar acords

Matí

De les 10 del matí a les 13.30 h del migdia
Jornada Tècnica “Botànica a la Cuina. Espècies, herbes i flors”. Ratafia. Paisatge i cultura. Les herbes, elaboració i maridatges a la cuina.

VEURE PROGRAMA

Tarda

Les activitats de la tarda es podran veure a través de la web del Trill, de You Tube i de les xarxes socials de el Trill.

De les 4 a les 5 h de la tarda
Sortida de reconeixement de flora per collir les herbes de la ratafia a Argençola, a càrrec de Astrid van Ginkel de Fitomón, Marc Talavera d’Eixarcolant, Natacha Filippi i Guillem Figueras d’Els Corremarges, Airy Gras Mas d’EtnoBioFiC (UB, IBB-CSIC) i Montserrat Enrich de Gastronomia Salvatge.

De les 5 a les 6 h de la tarda
Taller d’elaboració casolana de Ratafia.
La Mercè i el Josep els avis de Cal Rosó de Sta Maria del Camí i l’Oriol Càlichs dels Amics de la Ratafia de l’Anoia ens explicaran com fer la Ratafia i quines plantes fer servir.

De les 6 i fins les 7 h del vespre
L’alquímia de les espècies i la Ratafia.
Elaboracions i preparats amb un ingredient imprescindible, la ratafia. Us explicarem a fer galetes de ratafia, conill, trufes, i molts maridatges més.

De les 7 fins a les 8 h del vespre
Tast de ratafies, a càrrec dels membres de La Sobirana, https://lasobirana.cat/
Com cal degustar una ratafia? Ens presentaran 3 ratafies i ens ajudaran a valorar-les tot fent un tast.

En aquesta activitat acompanyats per l’Ernest Morell, co-fundador de la cooperativa La Sobirana, productors d’una de les Ratafies inclosa al Tast, ens guiarà en la degustació de tres ratafies comercials, cadascuna composada per diferents ingredients i/o diferent mètode d’elaboració, fent-nos apreciar la singularitat de cada licor i del seu procés particular.

Les ratafies que inclourem en el tast són les següents. Si no sabeu on aconseguir-les les podeu comprar per internet a través de ratafies.cat per rebre-les a casa: Ratafia Russet, Ratafia 1842-La nou verda i Ratafia La Penjada.

A més d’aquestes ratafies comercials, parlarem de com valorar una ratafia casolana, així que recomanem tenir una ampolla de la vostra ratafia ben a prop.

De les 8 i fins a les 8:30 h del vespre
Presentació de llibres relacionats amb la ratafia, licors i herbes, a càrrec de Lluis Marmí de la Tradillibreria.

A les 8:30 h
Concert a la cuina: Maria Lluïsa


  • Les parades del Mercat.
  • Vídeo dels 10 anys del Mercat de les espècies.