12è Mercat de les Espècies d’Argençola | Productes de la terra | Sàlvia

DISSABTE 11 DE JUNY 2022

PROGRAMA

9:30h Jornada Tècnica “Botànica a la Cuina i Farmaciola. Espècies, herbes i flors. PATT | Gratuït | Lloc: Sala Plens Ajuntament

9:45-11h El gènere Salvia a Catalunya. Lluís Vilar Sais, professor titular de botànica a la Universitat de Girona. Flora Catalana.

11:15-12:30h El coneixement tradicional de les sàlvies a Catalunya. Montse Parada, Doctora en farmàcia amb una Tesi de l’Empordà, membre del grup de recerca Etnobiofic.

12:45-14h La sàlvia, un ingredient ancestral i saludable a la cuina. Xerrada a càrrec de Iolanda Bustos, La xef de les flors. (@iolandabustos) és xef i autora gastronòmica, especialitzada en ingredients botànics i silvestres. Acaba de publicar nou llibre “Cuinar amb Flors”; amb Cossetània Edicions. És filla de l’Empordà, entre Pals i Palau Sator. Ha crescut al camp, el seu pare era pastor i la seva mare cuinera. Els seus coneixements botànics a la cuina li venen en major part d¡herència familiar, ha estudiat sempre paral·lelament gastronomia i estudis arreu del món sobre les propietats de les plantes i concretament les flors a la cuina. Durant gairebé 15 anys ha tingut restaurant propi “la Calèndula”. Ara després de deixar la restauració, es dedica a cuinar com a Xef Personal, fa passejades gastrobotàniques amb tast de paisatge, és escriptora, formadora i creadora d’experiències gastronòmiques maridant la vinya i l’olivar amb diferents activitats culinàries, d’oci i cultura, per apropar a tothom a l’origen del producte i posar en valor el paisatge.

16-17:15h Una mirada de la sàlvia des de la Medicina tradicional del Mediterrani. Anaïs Estrems, El jardí de les bruixes. Xerrada i preparats. Lloc: Exterior plaça Església de Sant Llorenç/plaça Ajuntament

De 10:00-13:00 h i de 16:00-19:00 h Montserrat Catalán. www.almamater.cat
Taller d’estampació de plantes tintòries i fulles de sàlvia fresques. Estamparem una bosseta de lli amb una tècnica d’estampació japonesa anomenada hapa-zome i la farcirem de sàlvies i d’altres plantes aromàtiques.
Màxim 12 participants/torn
El taller tindria una durada d’uns 30 minuts.
. Activitat apte per a tothom (nens menors de 5 anys acompanyats per un adult).
Preu participant: 5€
Lloc del taller: a la Parada
Inscripcions i pagament a la Parada.

10:45-13h Guardianes del Bosc. Gloudina Greenacre, wildme.eu .
Taller de reconeixement d’algunes plantes del nostre entorn + LandArt amb elements naturals per a crear les guardianes del bosc.
. Activitat Familiar/Nens. Sortida al bosc amb nens de 4 a 12 anys.
Preu: adult: 8 €, parella: 15€, nen: 5€. Pagament el mateix dia a la Taula d’organització.
Inscripcions: associacioeltrill@gmail.com
Límit: 25 participants
Lloc de sortida: creu de terme d’Argençola

A les 11:30h i 18 h Destil·lació de sàlvia amb un alambí de 3 litres. Explicarà com fer la destil·lació i com utilitzar l’hidrolat. A la Parada de l’Eva Xeixa.

Dinar:
Tast-dinar silvestre, en 2 torns d’unes 40-50 persones cadascun, de 13:15h-14:15h i 14:30h-15:30h
LES PLANTES DE MARGE AL PLAT: Àpat de mercat a base de platillos amb diverses espècies de sàlvies com a protagonistes del paisatge, a càrrec del Col·lectiu Eixarcolant i Ecomercaderet.
Possibilitat del gelat de sàlvia (Ecomercaderet) com a postres o part de les postres.
Preu: 8€
Inscripció necessària a https://eixarcolant.cat
Local Social
Arròs de verdures locals amb sàlvia per a voluntàries, ponents, paradistes, etc… a càrrec del Col·lectiu Eixarcolant i
Gelat de sàlvia d’Ecomercaderet. Preu: 4€

De 16-18h Assemblea de Flora Catalana. Activitat tancada. Església de Sant Llorenç.

De 16:30-18h Cultiu de sàlvia.
Xerrada: El poder regeneratiu de les plantes: la història del sol i del sòl narrada per la “microbiologia”.
Lloc: Sala de Plens Ajuntament.
Pràctica: mescles de terres (humus, compost, minerals d’origen orgànic) per plantar les teves llavors de diferents
espècies de sàlvies.
Lloc: a l’exterior de l’entrada a la Sala Plens de l’Ajuntament.
A càrrec d’Enric Córdoba, enginyer ecològic.
. Activitat Familiar/Nens.

A les 16h presentació de llibres. (15-20 minuts cada presentació)
Iolanda Bustos. Cuinar amb flors. Cossetània.
Montserrat Enrich. El Romaní. Propietats, remeis i cuina. Farell.
Els Corremarges. Plantes i paisatge a l'Espluga de Francolí. Museu de la vida rural, Fundació Carulla i Corremarges.
Eixarcolant-Marc Talavera. El llibre de les plantes silvestres i Des de les golfes. Col·lectiu Eixarcolant.
Clara Martín Riu. Garrofa, delícia mediterrània. Pol·len edicions.
Lloc: A la parada de Tradillibreria.

De les 17:15 a les 1930h de la tarda:
Alquímia de les espècies: Taller d’elaboracions amb sàlvia (15-20 minuts cada taller):
Noelia Solé/Astrid van Ginkel. Tintura de sàlvia.
Eva Baston Graña. PadeXeixa. Explicarà com incorporar la sàlvia i herbes a una massa / ferment natural perquè no perdi temperatura i els seus secrets per elaborar pa, galetes, …
Blanca Vela. Pasta.
Els Corremarges. Salsa de sàlvia i bunyols de sàlvia romana

Silvia Ferrer-Dalmau, responsable de l’Espai René, un espai on s’imparteixen tallers que promouen un estil de vida saludable i eficient. Com arquitecte especialitzada en Biologia de la construcció promou les Cases com Arbres i les Cases amb ànima.
Xocolata de sàlvia. Ensenyarem com fer xocolata a casa de forma fàcil, pràctica i ràpida. Compartirem trucs per que la experiència a casa us sigui fàcil i la podeu adaptar al vostre gust.
Sandra Estarrona de Ecomercaderet. Gelat de sàlvia.
Montserrat Enrich. Receptes medievals amb herbes: Freixols, Romarat…
Montse Parada. Beixamel de sàlvia i sahumeri.
Luci Manassi de La Caseta. Carbassons en escabetx i sàlvia.
Llus (artemisllusluna), la Marisa (boscanaremeis) i la Marta (esencia de madera): elaboració de desodorant, vi tònic de sàlvia i pasta de dents. Totes 3 formen part de la cooperativa Avantva.
Lloc: Exterior plaça Església de Sant Llorenç/plaça Ajuntament

18:30 h Núria Costa Balasch. Presentació del projecte Soc cugula i visionat del vídeo Veus cugules, on s’escolten les històries de vida darrere d’una planta. Estarà penjat durant tota la jornada a l’entrada de la Sala de Plens un QR que enllaça al vídeo, juntament amb la monotípia de les cugules i el text de presentació del vídeo (impressió en A1 sobre
cartró ploma).
Lloc: Sala de Plens de l’Ajuntament

A les 19h Xerrada clausura: Energías renovables y nuevos extractivismos: problemas y desafíos para una transición energética justa. María Paz Aedo, socióloga de la Universidad de Chile, miembro de CASA (Centro de Análisis Socioambiental) y de las redes “Observatorio Energía y Equidad” y “Transición Justa en América Latina.
Per completar l’anàlisi que des dels territoris estem fent davant les múltiples propostes de macroprojectes energètics, cal una visió ecofeminista des dels països del Sud, tant per enriquir-nos de la seva cosmovisió com per conèixer de primera mà els impactes externalitzats.
Lloc: Sala de Plens Ajuntament

A les 19 h Classe oberta i Swing Jam amb Swing Anoia
Aprèn el ball que et posa un somriure a la cara i després practica’l! El Lindy Hop, el ball per a totes edats que està de moda arreu!
Lloc: Plaça de Lluís Maria Xirinacs

A les 20:30h Cercle de cants al bosc nascut fa 13 anys per poder construir una mare tambora. Cantem per amor a la terra. Grup compost per diferents persones que canten cançons a la mare terra, als elements, als ancestres i a tot allò que existeix i és sagrat del planeta terra. Aquestes cançons ens ajuden a recordar de on venim i a restablir els vincles que ens uneixen al planeta i a tot el que en ella habita. Per tot això les anomenem cançons medecina. Amb aquest concert al bosc d'Argençola, volem comprar el material per a poder realitzar una mare tambora. Una mare
tambora, és un gran tambor que poden tocar moltes persones alhora, està fet de pell i fusta i cal molt material i de molt bona qualitat per poder-lo materialitzar. Una mare tambora és un instrument que ressona dins dels nostres cors i el cor de la mare terra. Esdevé una eina molt poderosa per connectar-nos i agrair a la gran mare. Cada vegada que sona, celebra la vida invocant totes les forces guaridores de la mare.
Preu: 5 euros. Pagament el mateix dia a la Taula d’organització.

Inscripcions: associacioeltrill@gmail.com
Lloc de trobada: a la creu del terme d’Argençola (porteu cadira o màrfega si us voleu assentar)


Activitats: A partir de les 9:30 h del matí i fins a les 10 del vespre. Veure Programa.

Parades del Mercat: de les 9 del matí fins a les 8 de la tarda. Veure Parades. Lloc: Plaça de Lluís Maria Xirinacs.

Inscripció prèvia obligatòria a algunes les activitats de pagament. Les activitats de pagament es faran efectives el mateix dia abans de començar l’activitat. Agrairem que vingueu si heu fet inscripció.

Agrairem una ajuda per totes les activitats gratuïtes: una donació de 10 euros per persona a la taula d’organització.

Exposició “sàlvia, de salvare” La sàlvia, rituals i tradició, propietats medicinals, alimentàries, etnobotànica i aromateràpia.

Menjar i Beure a les Parades de productors locals.

Servei de Bar-Restaurant tot el dia. El bar reobre les portes oferint: servei de cafeteria / entrepans per esmorzar / poke powls per dinar i per sopar. És preferible reserva prèvia per dinar, i sobretot per sopar. Reserves al telèfon 639575043 / 62122694

Mes informació a: www.eltrill.org

Per qualsevol dubte associacioeltrill@gmail.com