Caminada Matinal d’Intercanvi de llavors d’Argençola | Març 2017

CARBASÍ
Caminada de reconeixement de natura al PEIN (Pla d’Espais d’Interès Natural) de Carbasí a càrrec de Daniel Espejo

Per participar cal inscripció prèvia gratuïta:

(Preu esmorzar opcional: 5 € *)

 *Esmorzar a càrrec del Forn de Jorba, entrepà vegetal amb pa de pagès ecològic, fet amb farines de proximitat. Vi, cava de producció artesana i aigua.

El pagament a la mateixa sortida a Carbasí
Places limitades

Caminada | Matinals del Trill | Març 2017

Dia: diumenge 5 de març
Sortida: Carbasí
Hora: 9 h del matí
Ruta: 
circular
Dificultat: baixa
Distància: 5,84 km

 

 

Carbasí és un petit nucli de població del municipi d’Argençola, a la comarca de l’Anoia. L’espai natural de Carbasí reuneix un conjunt d’obagues del sector de la Panadella, entre l’Anoia i la Segarra.

Natura
L’àrea de Carbasí presenta l’interès de reunir en una superfície reduïda un nucli de vegetació forestal característica del paisatge de l’altiplà segàrric englobant un conjunt d’obagues molt riques en vegetals de caràcter submediterrani, en una de les seves irradiacions meridionals més remarcables. Més a ponent de l’espai, predomina un paisatge totalment mediterrani, progressivament més sec i continental.

Flora
L’espai de Carbasí reuneix un conjunt d’obagues del sector de la Panadella, entre l’Anoia i la Segarra, riques en vegetals submediterranis. En aquest cas els roures perden importància i només són freqüents en el sotabosc de les pinedes de pinassa (Pinus nigra ssp. salzmanii). Aquestes pinedes de pinassa probablement són, en part, resultat de la substitució de la roureda submediterrània del roure de fulla petita, que té aquí una riquesa i exuberància que rarament es retroba en terres més meridionals. L’estrat arbustiu i herbaci d’aquestes pinedes és ric en plantes de l’Europa Central, així per exemple cal destacar la gran abundància del grèvol (ilex aquifolium) (planta protegida per la llei que assoleix en aquesta localitat un dels límits meridionals de la seva àrea de distribució) i la presència d’espècies molt poc freqüents en aquestes contrades, com l’auró blanc (acer campestre), el xuclamel xilosti (lonicera xylosteum), el lithospermum purpurocaeruleum i d’altres. Si el bosc desapareix predominen els prats mediterranis muntanyencs de fenàs de marge i jonça (Brachypodio-Aphyllantheum). Les plantes submediterrànies que viuen en aquestes posicions extremes necessiten la protecció del bosc, i la desaparició d’aquest significa el seu desplaçament en benefici dels vegetals mediterranis propis de les comunitats obertes.

Fauna
L’interès d’aquest espai, des del punt de vista faunístic, rau en les seves comunitats ornítiques ben representatives de la zona. Destaca l’abundància d’alguna espècie d’ocell rapinyaire, com ara l’astor, que assoleix una elevada densitat (no només a l’espai estricte, sinó a l’àrea general on és immers).

Font: wikipedia.org

Daniel Espejo Fraga
Enginyer Tècnic Agrícola
Naturalista especialista en botànica, entomologia i ornitologia.
Jardiner i horticultor professional.
Membre del Centre d’Estudis Segarrencs, i de l’Institut Català d’Ornitologia.
Viu a Freixenet de Segarra (Sant Guim de Freixenet)

Organitza: El Trill
Amb el suport de:  Ajuntament d’Argençola

Si voleu rebre informació sobre les caminades que organitzem, ompliu la butlleta

CAMINADES

Apuntat al nostre butlletí de caminades i et mantindrem informat de totes les sortides que fem.

Fins aviat!

[wysija_form id="2"]