Caminada | Matinals del Trill | Gener 2017

RUTA LA SERRA DE LA BRUFAGANYA

Dia: diumenge 8 de gener de 2017
Sortida: Viladeperdius
Hora: 9 h del matí (sortida La Panadella 8,30 h)
Ruta: Viladeperdius, Puig de les Creus (923m), Sant Magí de la Brufaganya, Capella de les Fonts, Viladeperdius
Dificultat: mitjana (13 km)

Guia ruta: Tomeu Montagut de Suró

CAMINADES

Apuntat al nostre butlletí de caminades i et mantindrem informat de totes les sortides que fem.

Fins aviat!

[wysija_form id="2"]

Sant Magí de la Brufaganya
El famós santuari de Sant Magí de la Brufaganya pertany al municipi de Pontils. Es troba situat en una vessant del Puig de Creus, en una vall formada per les serres del Pany i de la Brufaganya.
El santuari existia ja l’any 1234 i fou molt popular a partir del segle XIII. Segons explica la tradició, hi féu penitència Sant Magí, màrtir de la ciutat de Tarragona.
L’any 1063, fou cedit als dominicans de Santa Caterina de Barcelona, que hi fundaren un convent de cinc membres, els quals s’encarregaven de fomentar-hi la devoció i el culte.
A ells es deu la construcció de la Capella de les Fonts, situada al centre de la vall que, segons la tradició, féu brollar Sant Magí per calmar la set dels seus perseguidors. També construïren les capelles de Sant Domènech i de la Salut, que, juntament amb les coves del Penitent, donaren un nou atractiu al santuari.
L’any 1073, Tomàs Ripoll, mestre general de l’Orde, va fer construir l’actual església del santuari, construcció d’estil barroc-neoclàssic, amb tres capelles per banda i un petit campanar a cada costat de la façana.
Els dominicans foren exclaustrats l’any 1835, però el santuari continuà com a parròquia de la rodalia, en especial de Poblet de Rocamora. Per aquest motiu se l’anomena sovint Sant Magí de Rocamora.
Actualment, és encara un lloc de trobada i de devoció popular. Cada any hi té lloc un aplec per la festivitat de San Magí, el dia 19 d’agost.
http://www.pontils.altanet.org/santmagidelabrufaganya.php

Viladeperdius
Llogaret situat al nordest de Santa Perpètua, damunt dels plans de Vilaperdius, que dominen per l’esquerra l’engorjat curs del torrent de Sant Magí, des de Montalegre fins a la confluència amb el Gaià a Pontils. El lloc, dins el terme de Santa Perpètua, pertanyia al monestir de Sant Benet de Bages, el qual el donà el 1068 a poblar a una família, amb l’obligació de construir-hi una torre. Al segle XVI, existia ja l’església de Santa Maria, i amb el temps esdevingué una quadra.

……………….